Srečanje piranskih družin in praznovanje srebrnomašnega jubileja

Tradicionalno 15. srečanje piranskih družin je bilo 2. julija v Kanjem dolu pod Javornikom.

Skupna sv. maša pri kapelici na prostem je bila tokrat združena s praznovanjem srebrnega jubileja duhovništva domačega župnika. Srebrnomašni pridigar je bil koprski škof dr. Jurij Bizjak, pri maši pa sta pela združena župnijska zbora s Cola in iz Pirana.

Več kot 400 obiskovalcev je sodelovalo pri sv. maši nato pa nadaljevalo druženje na prostem pri brunarici.

V imenu župnije Piran se je župniku ob koncu maše zahvalila tajnica Župnijskega pastoralnega sveta ga. Slavica Kogoj Franičevič:

“Spoštovani srebrnomašnik g. Zorko Bajc, že 17 let ste župnik v Župniji Piran. V teh letih ste za našo župnijo veliko storili, posebna zahvala gre za Vaše prizadevanje za ohranitev sakralne kulturne dediščine, saj skrbite za sedem cerkva, župnijski muzej, krstilnico, zvonik, župnišče ter Pastoralno kulturni center Georgios z vrtom, ki smo ga obnovili po Vaši zaslugi.  Ustanovili ste »Društvo prijateljev zakladov sv. Jurija«, obudili dve procesiji: eno od leta 2005-2012 z barkami od Pirana do Strunjana na predvečer Marijinega vnebovzetja 14. avgusta, drugo pa v čast našega zavetnika sv. Jurija. Na zvoniku so po 30 letih ponovno zadoneli piranski zvonovi, ki smo jih dobili iz Berlina. In še bi lahko naštevali.

Spoštovani srebrnomašnik g. Zorko Bajc za našo župnijo ste izjemen in zelo dragocen župnik, kot pravijo: župnik in pol, zato smo toliko bolj ponosni na Vas, saj ste za Vaše zasluge prejeli tudi občinski Zlati grb.

Posebno nas veseli Vaš prijateljski odnos, ki ga imate do vsakega človeka, s katerim se srečate. Za Vas je vsak bližnji in s tem ste razbili mnoge tabuje in razlikovanja med nami v mestu.

Župljani piranske župnije se, skupaj z Vami, Bogu zahvaljujemo in ga prosimo, da Vam nakloni še mnogo zdravih let, da bi še naprej opravljali duhovniško poslanstvo.

Srebrnomašnik g. Zorko Bajc, iskrene čestitke za prvih 25 let duhovništva in sprejmite naša skromna darila v spomin na Vaš praznik. ŠE NA MNOGA LETA IN BOG NAJ VAS ŽIVI!«