Pastoralno kulturni center “Georgios”

Georgios
 

Prireditve v PKC Georgios in župnijski cerkvi sv. Jurija

Marec


RAZSTAVA slik “Exodus in Objemi” SAFETA ZECA – Društvo “Prijatelji zakladov sv. Jurija” obhaja dvajset let svojega delovanja. Odločili smo se, da ob tej priliki pripravimo odmevno razstavo mednarodno priznanega slikarja Safeta Zeca z naslovom Exodus in Objemi, ki sovpada tudi z našo vsakoletno razstavo Križev pot po piranskih cerkvah.

V soorganizaciji Turistične agencije Maona in Obalnih galerij smo postavili razstavo na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu.

SAFET ZEC: EXODUS in OBJEMI, slike

Piran: Gledališče Tartini Piran, 

Krstilnica sv. Janeza Krstnika, 

Cerkev Marije Zdravja na Punti, 

Cerkev sv. Petra, 

Cerkev sv. Roka,

Cerkev Marije Tolažnice, 

Tartinijeva hiša

Portorož: Kamnita dvorana Monforta

Od konca marca so na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu na ogled slike iz ciklov Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca, ki je hkrati doslej tudi njegova največja samostojna razstava v Sloveniji. Zec je oba cikla ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do  tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je slikarjeva hčerka Hana Zec.

Organizatorji: Društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija«, TA Maona in Obalne galerije Piran.

Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Župnija Piran, Avditorij Portorož, Turistično združenje Portorož.

Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).

Glede na trenutne razmere v zvezi z ukrepi obvladovanja epidemije covid-19 bomo javnosti pravočasno sporočali datume spremljajočih dogodkov.