Pastoralno kulturni center “Georgios”

Georgios
 

Prireditve v PKC Georgios in župnijski cerkvi sv. Jurija

Marec


RAZSTAVA slik “Exodus in Objemi” SAFETA ZECA – podaljšana do 26.septembra!

Prizorišča razstave:

Piran: Gledališče Tartini Piran, Krstilnica sv. Janeza Krstnika, Cerkev Marije Zdravja na Punti, Cerkev sv. Petra, Cerkev sv. Roka, Cerkev Marije Tolažnice, Tartinijeva hiša.

Portorož: Kamnita dvorana Monforta

Od konca marca do konca septembra so na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu na ogled slike iz ciklov Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca, ki je hkrati doslej tudi njegova največja samostojna razstava v Sloveniji. Zec je oba cikla ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do  tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire (imenujejo ju sarajevska Romeo in Julija) in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Razstavo spremlja večjezični katalog z zapisi Giandomenica Romanellija in Nives Marvin, oblikovala ga je slikarjeva hčerka Hana Zec.

Organizatorji: Društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija«, TA Maona in Obalne galerije Piran.

Soorganizatorji: Občina Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini, Župnija Piran, Avditorij Portorož, Turistično združenje Portorož.

Zec (1943, Rogatica, BiH) je diplomiral in končal slikarsko specialko na beograjski akademiji in je bil že v osemdesetih letih uveljavljen tudi v tujini. Leta 1992 se je zaradi vojne preselil iz Sarajeva v Videm (Udine) in kasneje v Benetke. Ves ta čas ustvarja slike in grafike, ki jih je  predstavil na več kot sto razstavah v Evropi in ZDA ter je prejel številne nagrade (med drugimi leta 2007 Orden za umetnost in književnost Republike Francije in naziv Vitez umetnosti).

Razstava je na ogled do 26. septembra. 

Junij


KLAVIRSKI KONCERT – nedelja, 6. junija, ob 19. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Vstop prost!

Zala in Val Kravos – Klavirski duet iz Luksemburga


PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA “LA NOSTRA BARCA” – sreda, 30. junija, ob 21. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. S filmom se bo predstavila ženska skupina veslačic VOGA Veneta iz Pirana. Organizacija: Italijanska skupnost Piran. Vstop prost!

Julij


FILMSKI VEČER POD ZVEZDAMI – premiera igrano dokumentarnega filma PIRAN UNDERGROUND – sreda, 7. julija, ob 21.30 uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Vstop prost!

Celovečerni igrano-dokumentarni film »Piran underground«, nas popelje po Piranu na svojevrsten in poseben način saj je celotno dogajanje postavljeno v zimski čas, ko so glavni igralci le prebivalci sami.

Sprehod po tej nenavadni galeriji sreče, žalosti, lepote, kriminala, ljubezni, osamljenosti, idealizma in mestoma nepopravljivega optimizma vodi znani filmski in gledališki igralec Valter Dragan (tudi sam Pirančan). Film je nastajal tri zime, snemanje pa je bilo zaključeno tik pred covid krizo.

Scenarij: Valter Dragan in Iztok Aberšek, režija: Iztok Aberšek, direktor fotografije: Ubald Trnkoczy, ton: Sašo Fajon, produkcija:  Društvo produkcija Piranow.


FILMSKI VEČER POD ZVEZDAMI – projekcija treh kratkih slovenskih filmov NIKO, TIHO in ULOV – sreda, 14. julija, ob 21.30 uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Vstop prost!

Trije kratki filmi v produkciji zavoda Blade prikazujejo izkušnje otrok in pomanjkanje zaščite v odraščanju. Film Tiho je režirala Barbara Zemljič, Niko Andrej Košak, film Ulov v režiji Ane Gruden pa bo ob tej priliki prvič javno prikazan.
 
Kratki film Ulov govori o hrepenenju otroka po družini. V iskanju očetovske figure deklica izbere moškega za svojo mamo. Film kjer Lovec postane plen na poetičen način kaže kako otrok znotraj sveta odraslih prevzema odgovornost v svoje roke.
 

KONCERT “La musica – Il ponte tra i popoli” – petek, 16. julija, ob 20.30 uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Organizator: Glasbena šola Koper. Vstop prost!

Glasba kot element povezovanja in sprave druži mlade glasbenike iz držav kjer so v bližnji preteklosti divjale vojne in sovraštva med narodi. Mladi glasbeniki prihajajo s področja držav bivše Jugoslavije, Albanije Romunije, Italije, Grčije in Španije.  V tem projektu glasbeniki predvsem balkanskih držav igrajo v simfoničnem orkestru, ki tvori celoto in kjer je vsak posameznik nepogrešljiv. Med projektom se mladi zbližujejo, pogovarjajo, sklepajo nova prijateljstva in simpatije. Vaje projektnega orkestra potekajo v italijanskem mestu Forli v Emigli Romagni.  Koncert je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu se orkester predstavi z deli Mozarta, Saint-Seansa, Prokofijeva in Srebotnjaka, v drugem delu sledi tradicionalna balkanska glasba. V prvem delu bo orkestru dirigiral Žiga Cerar, v drugem delu pa Bardh Jakova.

Avgust


KONCERT / TEO COLLORI in MOMENTO CIGANO – četrtek, 5. avgusta, ob 21. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios.

Teo Collori in Momento Cigano je trenutno najbolj iskana akustična zasedba pri nas. Nedavno so nastopili v dunajskem Künstlerhausu in na 62. Jazz festivalu Ljubljana.

Gre za zasedbo, ki igra originalne kompozicije v zelo široki paleti različnih glasbenih stilov (gypsy swing, jazz, klasika).
Njihov album je dobil naziv ‘Album leta 2016’ “MuzikObala”, njihova skladba Bled pa naziv ‘Pesem leta’ na RTVSlo.
Obiskovalcem se obeta krasna glasbena izkušnja na verjetno najlepšem prizorišču na svetu.
 
Teo Collori-kitara
Matija Krečič-violina
Matej Kužel-klarinet
Metod Banko-kitara
Jošt Lampret-kontrabas

KLAVIRSKI KONCERT / SVEN LIDEN KAČIČ – petek, 6. avgusta, ob 21. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Vstop prost!

PROGRAM:

Ludwig van Beethoven, Sonata n.14, op.27 n.2 “Moonlight” v cis molu,

Friderik Chopin, Etude op.10 n.12 “Revolutionary” v c molu,

Sergej Sergejevič Prokofjev, op.64 Romeo in Julija, “Ples vitezov v e molu,

Claude Debussy, Suite bergamasque III. (L.75) “Clair de lune” v des molu,

Friderik Chopin, post. 66 “Fantasie-Impromptu” v cis molu.


KONCERT KLASIČNE GLASBE – BERLINSKI PIHALNI OKTET (Nemčija, Madžarska, Japonska, Slovenija) – nedelja, 8. avgusta, ob 21. uri v Župnijski cerkvi sv. Jurija. Organizatorja: Avditorij Portorož in Imago Sloveniae.

 Program:

Ludwig van Beethoven (1770–1827), Oktet v Es-duru, op.103
Franz Krommer (1759–1831), Oktet-Partita v F-duru, op.57
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Serenada v c-molu, KV 388.


Koncert DENIS BEGANOVIČ TRIO – sreda, 11. avgusta, ob 21. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. 


KONCERT “VROČI ORKESTRION” – sreda, 18. avgusta, ob 21. uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Vstop prost!

VROČI ORKESTRION – inkluzivni orkester (vse starosti, vsi nivoji znanja, vsa glasbila), ki se sestavi vsako poletje (tretjič zapored) in v teku enega tedna osvoji program, sestavljen iz klasičnih del, ljudske glasbe in jazza.

Unikatna mešanica stilov podprta z veseljem do ustvarjanja in glasbenega udejstvovanja, radosti do druženja in sklepanja novih trajnih vezi.

Zaključek deset dnevnega intenzivnega delovanja prinaša interaktivni koncert (dobrodošlo je sodelovanje obiskovalcev pri ljudskem petju in plesu), kateremu bo sledila glasbena poslastica – krajši koncert glasbene skupine AUTETNO. Člani skupine so profesionalni glasbeniki (trije izmed njih tudi mentorji orkestra) predani stilsko avtentični igri ljudske glasbe (Uroš Jezdić harmonika, Eva Jurgec pihala, Tilen Stepišnik kitara, Luka Kuhar bobni, Žiga Šercer tolkala, Rok Škrlj bas).

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami ustvarite radostne in nepozabne glasbeno – plesno – pevske spomine.


KONCERT JAZZ GLASBE – PUKL/COLOM KVINTET – nedelja, 22. avgusta, ob 21.30 uri v Pastoralno kulturnem centru Georgios. 

Ko se zberejo skupaj dobri glasbeniki je rezultat vedno vrhunski, ko se pa zberejo skupaj več kot odlični, svetovno priznani, najboljši, pa je to presežek. Glasbeniki so se spoznali pred desetletjem v New Yorku, epicentru svetovnega jazz-a. Jure Pukl, naš Prešernov nagrajenec je pa kriv, da danes lahko take glasbenike sploh gostimo. Sodelovanja z znanimi imeni kot so Herbie Hancock, Wayne Shorterz, Charles Lloyd, Terence Blanchard, Ray Brown, Betty Carter, Joshua Redman, John Scofield, Diane Reeves so le nekatera odmevnejša imena, ki polnijo svetovno zgodovino Jazza in s katerimi so naši gostje sodelovali, nekateri tudi dolga leta.
Zasedba igra avtorsko glasbo, ki temelji na kreativnosti, izletih v neznano, močni ekspresivni energiji, subtilnih baladah in seveda divjih improvizacijah. Napajajo se iz jazzovske tradicije, a ne ostajajo v zgodovini, ampak glasbo peljejo v novo tisočletje. To se le nekatere besede s katerimi jih opisujejo svetovni glasbeni kritiki in promotorji. Skupina in njihov nastop vas ne bodo pustili ravnodušne!