Pastoralno kulturni center “Georgios”


 

Prireditve v PKC Georgios in župnijski cerkvi sv. Jurija

Junij

Nastop MePZ Dolenjske Toplice pri sv. maši, Cerkev sv. Jurija, nedelja, 12. junij 2016 ob 10. uri.


PasjonGledališka predstava “PAŠJON” Iztoka Mlakarja (Gledališče Koper in Nova Gorica), Pastoralno kulturni center Georgios, torek, 28. junij 2016 ob 21.30 uri.

Prodaja kart v Gledališču Koper.


Julij

Zaključni koncert violin po metodi SUZUKI, Pastoralno kulturni center Georgios, nedelja, 3. julij 2016 ob 19. uri. Vstop prost


Tartini G.KINO POD ZVEZDAMI / VRAŽJI TARTINI – sreda, 6. julija 2016 ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Dokumentarno-igrani film Vražji Tartini (režiser Tugo Štiglic, redaktorica Bača Šramel Justin, producentka Nada Marošek Tomažinčič, scenarist Željko Kozinc in direktor fotografije Ubald Trnkoczy). Film je nastal leta 1995 v produkciji RTV Slovenija in opisuje življenje piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija. Glavne vloge so odigrali Boris Ostan, Zdravko Pleše, Roman Leskovic, Ivan Gorenšek, Rudolfina Avšič, Vedran Cvetkovič in Goran Bogdanovski.

Pred filmom bo pogovor z Zdravkom Plešetom.


KINO POD ZVEZDAMI / ZGODBE O KONJIH IN LJUDEH – sreda, 13. julij ob 21.30 uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Zgodbe o konjihScenarij in režija: Benedikt Erlingsson;
Islandija / Nemčija / Norveška, 2013;

81 minut, islandščina, švedščina, angleščina;

Kolbeinn ljubi Sólveg in Sólveg ljubi Kolbeinna. A Kolbeinn ljubi tudi svojo dragoceno kobilo Gráno, ta pa je obsedena z vročekrvnim žrebcem Brúnom. Prihaja pomlad in vso vas zanima, kako se bo zgodba razpletla … Vernharður ljubi vodko in Jarpur ljubi Vernharðurja, svojega gospodarja. Na krovu ruske ribiške ladje je mož po imenu Gengis, ki nima vodke, všeč pa so mu konji, kakršen je Jarpur. To se ne bo dobro izteklo … Grímurju so pri srcu stare jahalne poti, Egill pa ima raje ograje iz bodeče žice. Grímur ima konja in par klešč, Egill pa traktor. To se ne more dobro končati … Jóhanna ljubi Rauðko, svojo kobilo, a Rauðka ljubi svobodo. V travi ob osamljeni počitniški hišici leži ranjen star mož. Ta zgodba bi lahko imela srečen konec … Juan Camillo ima rad pustolovščine, a stari Rdečko je utrujen in hoče počitek. Kako se bo to izteklo? Vse zgodbe se povežejo nekega jesenskega dne na veliki vaški zabavi.


DSCN1046KLAVIRSKI KONCERT DENYSA MASLIUKA, Pastoralno kulturni center Georgios, torek, 19. julij 2016 ob 21. uri. Program: W. A. Mozart, F. Liszt, M. Mussorgsky

Denys Masliuk se je rodil v ukrajinskem mestu Kmelnitski. Starša, oba profesionalna glasbenika, sta takoj prepoznala Denysov glasbeni talent. Osnove klavirja je dobil v domovini, nato pa je bil sprejet na glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.

Denys Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru, v Sloveniji. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah masterclassih.

 S svojo bleščečo virtuoznostjo, poglobljeno interpretacijo in močno individualnostjo navdušuje publiko v Sloveniji in tujini, čemur so priča številne odlične recenzije. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem… V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom  Sežana… Njegove recitale je posnela  RTV SLO.

Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju.  


KINO POD ZVEZDAMI / MUSTANG – sreda, 20. julij ob 21.30 uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

MustangRežija: Deniz Gamze Ergüven, scenarij: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour;

Francija / Nemčija / Turčija / Katar, 2015;

94 minut, turščina;

Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.


Mednarodna akademija Giuseppe Tartini, Pastoralno kulturni center Georgios, od srede, 26. julija 2016 do ponedeljka 8. avgusta 2016.

Logo-01Poleg vsakodnevnih vaj se bodo udeleženci predstavili na sedmih koncertih v Piranu, Portorožu in Kopru. Zaključni Gala koncert “Opera e Violino” bo na Tartinijevem trgu.

Akademija letos šteje 63 udeležencev, profesorjev in korepetitorjev. Večina slušateljev prihaja iz Rusije, pa tudi iz Armenije in Slovenije.

Med predavatelji bosta violinistka in profesorica na Državnem moskovskem konservatoriju Čajkovski Alvija Vandiševa, znana solistka opernih hiš Ljuba Kazarnovskaja, lutnjist Alexander Suetin, zaslužni umetnik Rusije in solist Moskovske filharmonije ter letos prvič pianist Denys Masliuk, ki že vrsto let predava v Kopru. Mojstrske ure violine bo slušateljem zagotovil tudi Benjamin Izmajlov.


KINO POD ZVEZDAMI / MISIJA ARKTIKA – sreda, 27. julij ob 21.30 uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Režija: Grethe Bøe-Waal, scenarijGrethe Bøe-Waal po knjigi Leif Hamre;

Misija ArktikaNorveška, 2014;

87 minut, norveščina;

Trinajstletna Julia in osemletna dvojčka Ida in Sindre so otroci iz vojaške družine, ki se morajo preseliti v novo mesto. Prilagajanje na novo okolje je težko, in ko se Sindre zaplete v pretep na šolskem dvorišču, dvojčka zbežita do bližnjega vojaškega oporišča, Julia pa jima sledi. V želji, da bi ponovno videli očeta, ki je na misiji, se splazijo v helikopter, ki naj bi letel v njegovo bazo. Ko helikopter pristane in se otroci skrivoma izkrcajo, pa se zavejo, da je nekaj narobe. Prepozno! Helikopter vzleti brez njih, sami ostanejo na neposeljenem arktičnem otoku! V ostri polarni zimi, z majhno zalogo hrane, v koči, obkoljeni z divjimi živalmi, morajo v svet poslati sporočilo, kje so, sicer ne bodo preživeli. Boj za preživetje in vrnitev domov postajata vsak dan težavnejša, vendar se otroci hitro učijo, kako se spopasti z izzivi.


Avgust

KINO POD ZVEZDAMI / ZELENO KOLO – sreda, 3. avgust ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Zeleno koloScenarij in režija: Haifaa Al-Mansour;

Savdska Arabija/Nemčija, 2012;

97 minut, arabski jezik;

Desetletna Vadžda živi v Savdski Arabiji. Rada posluša ljubezenske pesmi, nosi allstarke, si lakira nohte na nogah, želi se voziti s kolesom in ne mara nositi tančice. Na žalost pa je večina naštetega v muslimanski družbi za deklice prepovedana. Vadžda je uporniška in trmasta. Na vsak način želi premagati prijatelja Abdulaha v tekmi s kolesom – in zato seveda potrebuje kolo! Ko mama zavrne njeno prošnjo, se zbiranja denarja loti sama. Za novo zeleno kolo je pripravljena storiti vse – tudi sodelovati na nagradnem tekmovanju v znanju in recitiranju Korana, čeprav sta ji šola in učenje sicer zadnja skrb. Naloga vsekakor ni lahka, a Vadžda je odločena uresničiti svoje želje in se tako boriti proti nazadnjaškim pravilom družbe, v kateri odrašča. Zeleno kolo je prvi celovečerni film ženske avtorice iz Savdske Arabije.


Odprtje razstave SAPANE GANDHARB – Črna ptica/Uccello nero, Krstilnica sv. Janeza Krstnika, petek, 5. avgusta 2016 ob 21. uri. Razstava bo na ogled do 5. septembra. Vstop prost.


Logo-01KONCERT “VIOLINSKI BISERI” – Virtuozne in romantične skladbe za violino, koncert udeležencev Mednarodne akademije Giuseppe Tartini, razred prof. Alviye Vandysheve in Benjamina Izmajlova, Pastoralno kulturni center Georgios, nedelja, 7. avgust 2016 ob 21. uri. Vstop prost.


KINO POD ZVEZDAMI / DOBRI DRŽAVLJAN – sreda, 10. avgust ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Dobri državljanRežija: Friedrich Moser;
Avstrija / ZDA, 2015;
110 minut, angleščina;

Film Citizenfour nam je pokazal, kako je Edward Snowden razkril množični in nezakoniti nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. A naj se je zdela novica še tako srhljiva, so nas skušali prepričati, da sta vsesplošni nadzor in poseganje v zasebnost cena, ki jo moramo plačati za svojo varnost. Kriptolog in varnostni izvedenec Bill Binney odločno izpodbija to domnevo in trdi, da obstaja učinkovit sistem, ki lahko zagotovi varnost, ne da bi ogrožal naše državljanske svoboščine. Po besedah človeka, ki je bil več let eden vodilnih analitikov pri Agenciji za nacionalno varnost, bi lahko program ThinThread, ki ga je razvil s sodelavci, izsledil teroristične aktivnosti in tako preprečil napade.

Dobri državljan je dokumentarni triler o žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdena Billu Binneyju, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom ter razgalja skorumpirane organizacije, ki trdijo drugače.

»Kot ameriški državljan sem prepričan, da potrebujemo politične spremembe v zvezi z delovanjem obveščevalnih služb. Ne gre za tehnologijo, temveč za načela. Ob analogni komunikaciji je bil v veljavi zakon, ki je narekoval kazni za nedovoljeno odpiranje ovojnic. Tukaj potrebujemo enake ukrepe. Potrebujemo nadzor.« (Friedrich Moser)


KINO POD ZVEZDAMI / OVNA – sreda, 17. avgust ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

OvnaRežija: Grímur Hákonarson, scenarij: Grímur Hákonarson;

Islandija / Danska, 2015;

93 minut, islandščina;

V odročni vasici sredi prostranih islandskih planjav dva trmasta brata predano skrbita vsak za svojo čredo ovac plemenitega porekla in skladnih proporcev. Kiddi in Gummi živita drug ob drugem, a že štiri desetletja nista spregovorila niti besede. Potem pa Kiddijevo čredo prizadene nalezljiva bolezen, zaradi katere inšpekcija odredi odstrel vseh ovc v dolini.

Zmagovalec canske sekcije Posebni pogled in lanskoletnega Liffa je nežna, z zadržanim humorjem in globoko naklonjenostjo do podeželskega življa prežeta drama o odtujenih bratih, ki združita moči, da bi rešila tisto najpomembnejše.


OTVORITVENI KONCERT TARTINI FESTIVALA – Il Terzo Suono, Župnijska cerkev sv. Jurija, sobota, 20. avgust 2016 ob 20.30.


KINO POD ZVEZDAMI / PHOENIX – sreda, 24. avgust ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

PhoenixRežija: Christian Petzold, scenarij: Christian Petzold v sodelovanju s Harunom Farockijem po romanu Le retour des cendres

Nemčija, 2014;
98 minut, nemščina;

Junij leta 1945. Nelly Lenz, ki se je iz koncentracijskega taborišča vrnila s hudo iznakaženim obrazom, po rekonstrukcijski operaciji začne iskati ljubezen svojega življenja, moža Johnnyja. Ta živi v prepričanju, da njegova žena – tako kot vsa njena družina – ni preživela holokavsta. Ko ga Nelly končno izsledi, Johnny v njej ne vidi nič več kot žensko, ki je čudno podobna njegovi mrtvi soprogi. Predlaga ji, da bi prevzela njeno identiteto in mu tako pomagala do družinske zapuščine. Nelly, ki hoče vedeti, ali jo je Johnny resnično ljubil ali pa je bil prav on tisti, ki jo je izdal nacistom, tako postane svoja lastna dvojnica.

Psihološka drama, postavljena med ruševine Berlina leta 1945, je zgodba o ženski, ki trmasto verjame, da lahko ljubezen preživi grozote vojne. Triler noir s pridihom Vrtoglavice je posnel Christian Petzold, eden največjih mojstrov t. i. berlinske šole.


KINO POD ZVEZDAMI / ODPRTO MORJE – sreda, 31. avgust ob 21. uri na vrtu v Pastoralno kulturnem centru Georgios. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani sv. Peregrina (PKC Georgios). Vstop prost!

Odprto morjeRežija: Gianfranco Rosi, scenarij: Gianfranco Rosi po idejni zasnovi Carle Cattani;

Italija / Francija, 2016;

108 minut, angleščina, italijanščina;

Dvanajstletni Samuele živi na otoku sredi morja. Hodi v šolo in strelja s svojo fračo. Rad se igra na kopnem, čeprav vse okoli njega diši po morju ter šepeta o možeh, ženah in otrocih, ki plujejo po njem, da bi dosegli obalo njegovega otoka. To ni običajen otok. Lampedusa je simbolna meja Evrope, ki jo že dve desetletji prečka na tisoče migrantov v iskanju svobode. Otok površine dvajsetih kvadratnih kilometrov je sedemdeset navtičnih milj oddaljen od afriške in sto dvajset od sicilske obale. V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo prek štiristo tisoč migrantov. Ocenjujejo, da jih je petnajst tisoč izgubilo življenje med nevarno plovbo.

Večkrat nagrajeni dokumentarist Gianfranco Rosi je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti, in opozoril, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja. Zlati medved za najboljši film letošnjega Berlinala.


September