Oznanila

18. nedelja med letom, 6. avgust 2017

  1. SLOVO OD NAŠIH SESTER DOMINIKANK – Po 19. letih bivanja v naši župniji so sestre dominikanke odšle v druge redovne skupnosti v Sloveniji in Italiji. Odločitev o zaprtju samostana v Piranu je prišla z vrha redovne skupnosti v Rimu in nanjo žal nismo imeli vpliva. Tudi sestre dominikanke imajo premalo novih duhovnih poklicev, da bi lahko ohranjale vse redovne skupnosti, ki jih imajo širom po svetu.

V zahvalo Bogu in sestram dominikankam: s. Colombi, s. Teresi in s. Flori za vsa leta njihovega nesebičnega dela in služenja Bogu in naši župniji, smo see od njih poslovili s sveto mašo skupaj z našim škofom dr. Jurijem Bizjakom v nedeljo, 23. julija.

2. PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA bomo obhajali v torek, 15. avgusta. Na predvečer praznika bo sv. maša v Strunjanu ob 19.30 uri, ki jo bo vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak. Na dan praznika bodo sv. maše v župniji po nedeljskem razporedu.

3. SLIKARSKA RAZSTAVA JONI ZAKONJŠEK – Beli veter/White Wind, torek, 8. avgust ob 21. uri, krstilnica sv. Janeza Krstnika.

Beli veter je slika, ki je nastajala dolgo časa, od jeseni leta 2013, pa do letošnjega poletja. Naslikala jo je Joni Zakonjšek. Umetnica, ki s svojim delom presežno zastopa likovno dejavnost, saj pod njenimi rokami nastajajo stvaritve, ki imajo posebno vrednost. Slikarstvo, ki ga izvaja Joni Zakonjšek ni le likovnost, je odkrivane, je življenje, je ustvarjanje, je »porajanje« v poteku, kjer se prepletajo izkušnje, znanje, vedenje. Beli veter je vsekakor dokaz, ki to potrjuje.

4. KINO POD ZVEZDAMI – BUČKO / Ma vie de Courgette, Švica / Francija, 2016, 66 min, sinhroniziran v slovenščino, sreda, 9. avgust ob 21. uri, Pastoralno kulturni center Georgios. Vstop prost!

Lutkovni animirani film o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine. Švicarski kandidat za oskarja, nagrajenec evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film in nominiranec za zlati globus za najboljši animirani film.

5. KINO POD ZVEZDAMI – MOJA SESTRA SUHICA / Min lilla syster, Švedska, Nemčija, 2015, 95 min, švedščina, sreda, 16. avgust ob 21. uri, Pastoralno kulturni center Georgios. Vstop prost!

Ko odraščanje postane strašljivo, lahko vez med sestrama reši življenje. Zgodba o družini, ljubezni, sestrstvu in solidarnosti, povedana s toplino, globino in nežnim humorjem.

6. OTVORITVENI KONCERT TARTINI FESTIVALA – IL TERZO SUONO, četrtek, 17. avgust ob 20.30 uri, župnijska cerkev sv. Jurija. 

Nastopil bo ansambel Il terzo suono pod umetniškim vodstvom slovitega fagotista Sergia Azzolinija. Na koncertu boste lahko prisluhnili tudi znameniti Tartinijevi violini, ki jo bo tokrat igral violinist Stanko Madić.

Na sporedu bodo dela naslednjih skladateljev: Johann Friedrich Fasch (1688 – 1758), Anton Reichenauer (1694 – 1730), Antonio Vivaldi (1678 – 1741), Giuseppe Tartini (1692 – 1770).

Vstopnice za vse koncerte Tartini festivala so na voljo na prodajnih mestih: Eventim, v TIC Piran in tudi uro pred koncertom na prizorišču dogodka.

7. OBNOVA NAŠIH CERKVAKončali smo z obnovo stropa v cerkvi Marije Zdravja na Punti. Štukaturni strop je bil zaradi dolgoletnega zamakanja v zelo slabem stanju in je na nekaterih mestih celo odpadel. Restavratorsko konservatorska dela je izvedlo restavratorsko podjetje Gnom. Strošek obnove stropa je 23.000 evrov.

Vsi, ki bi želeli pomagati pri obnovi naših cerkva lahko svoj prispevek nakažete na župnijski transakcijski račun, pri Banki Koper štev. 10100-0035233014 – za obnovo cerkve sv. Jurija. Hvala vsem, ki po svojih močeh pomagate!

Iz Strunjana v Piran - foto: Zorko Bajc