Brdarjev “Križani” v cerkvi Marije Zdravja na Punti

Ona in On zreta drug proti drugemu na valobranu na začetku piranskega pomola. V cerkvi na Punti pa stoji Križani in prinaša upanje, da bodo tudi za dotrajano cerkev prišli boljši časi.

PIRAN > “Tudi s to razstavo želimo spodbujati kulturni turizem v mestu, ki ima bogato kulturno tradicijo. Kipi Jakova Brdarja so atrakcija, ki bo zagotovo pritegnila mnoge, in dvignila nivo turistične ponudbe,” pravi Polona Senčar iz agencije Maona, ki je pobudnica razstave. Z avtorjem Jakovom Brdarjem sta prijatelja in ko je kipe pred dobrima dvema letoma videla na razstavi v galeriji, so jo prevzeli. “Pred nekaj meseci sem ga vprašala, kje ima te figure. Bile so odložene na nekem dvorišču in niso nikogar zanimale. Tako sva se dogovorila za razstavo v Piranu,” pojasnjuje.

Do sodelovanja s piransko župnijo in postavitve kipa v cerkvi na Punti pa je prišlo po naključju. Ko sta Senčarjeva in Brdar po Piranu iskala najprimernejše lokacije za velike bronaste kipe, sta srečala župnika Zorka Bajca in padla je odločitev, da bo Križani razstavljen v cerkvi. “Cerkev je razpadajoča in ta kip prav sodi vanjo. Kot bi bil narejen zato, da je razstavljen v njej – vstajajoči Kristus se dviga iz ruševin. Tu je veliko simbolike in upanja, da se bo tudi ta cerkvica kdaj dvignila,” je nad skulpturo navdušen Bajc.

Prihodnje tri mesece, kolikor bo predvidoma trajala razstava, si bo trimetrski kip Križanega mogoče ogledati skozi rešetke na vratih cerkve. Razmišljajo pa tudi, da bi vsaj en dan v tednu cerkev odprli, da bi obiskovalci lahko stopili do kipa in pokleknili pred njim. Na tleh bo namreč razstavljen tudi odlitek kolen Jakova Brdarja, ko je med delom klečal pred kipom. Morda bodo zraven postavili še glino, v kateri bo odtise kolen med klečanjem lahko pustil še kdo od obiskovalcev. Kuliso ženski in moškemu s ptičjima glavama, ki prihajata drug proti drugemu, pa bodo dajali morje, horizont in zahajajoče sonce. Na podobnem razstavišču je skulptura že gostovala v Komiži na Visu pred dvema letoma. Kipe so v Piranu postavili že včeraj, kar je že pritegnilo številne poglede. Neopažen pa ni bil niti njihov prevoz s tovornjakom, saj je nekdo, ki jih je opazil na avtocesti, o tem obvestil policijo, misleč, da je kipe kdo ukradel in z njimi beži. Helena Race, Primorske novice

Avtor fotografij: Ubald Trnkoczy

DSC_6247

DSC_6264

DSC_6319

DSC_6649

DSC_6655

DSC_6669